Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Το μάθημα εκτυλίσσεται μέσα από την εξέλιξη ενός παραμυθιού. Οι μαθητές μαθαίνουν το νέο λεξιλόγιο πραγματοποιώντας διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες  μέσα από την εξέλιξη του παραμυθιού.

Αφηγητής είναι ο/η εκπαιδευτικός της τάξης. Ο/η εκπαιδευτικός κρατάει στα χέρια του μια Πυξίδα και αρχίζει να αφηγείται το παραμύθι

   … Μια φορά κι έναν παλιό καιρό ζούσε σε μια μακρινή χώρα, Ελλάδα το όνομά της, ο Περίεργος. Ο Περίεργος ήταν ένα αγόρι 12 χρονών, ψηλό, αδύνατο με κόκκινα μάγουλα. Πάντα φορούσε ένα περίεργο καπέλο και κρατούσε στα χέρια του μια Μαγική Πυξίδα.
   Κάθε μέρα η Μαγική Πυξίδα του έδειχνε ένα καινούριο μέρος για εξερεύνηση. Εκείνη την ημέρα τον οδήγησε έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Ξαφνικά είδε μπροστά του με μεγάλα γράμματα: «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ». Πλησίασε περισσότερο και:

Στο σημείο αυτό οι μαθητές παρακολουθούν το διαφημιστικό βίντεο: "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες"

Ο Περίεργος κοίταξε τη Μαγική του Πυξίδα και της είπε: «Λοιπόν, τι λες; Θέλεις να ταξιδέψουμε κι εμείς;».

-Σαν τον Φογκ; Να κάνουμε το γύρο του κόσμου;

-Όχι, όχι, το γύρο της Ελλάδας.

-Ναι, θέλω, αλλά τι μεταφορικά μέσα θα χρησιμοποιήσουμε;

-Θα ρωτήσουμε τα παιδιά: Εσείς παιδιά ποια μεταφορικά μέσα ξέρετε;

Ακολουθεί η τεχνική της ιδεοθύελλας για να καταγράψει ο εκπαιδευτικός, με την αξιοποίηση του ελεύθερου εργαλείου word art -web 2.0-,  τα μεταφορικά μέσα που γνωρίζουν οι μαθητές.

-Μμμ! Τι λες Μαγική Πυξίδα, μπορούμε  με το ταξί να κάνουμε τον γύρο της Ελλάδας;
-Ταξί; Το ταξί πετάει ή μήπως κολυμπάει; Είπε η Μαγική Πυξίδα.
-Μμ! Έχεις δίκιο, έλα μαζί μου, πρέπει να ανακαλύψουμε και άλλα μέσα μεταφοράς.

ΚΥΚΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ο Παραμυθάς καλεί τους μαθητές να ακούσουν το τραγούζι της Μαρίζας Κωχ. και προχωρούν με βάση τις οδηγίες και το χάρτη στην 1η  δραστηριότητα της μετακίνησης από το ένα μέρος στο άλλο. Έπειτα παίζουν με τις κάρτες , ενώνουν κάρτα με μεταφορικό μέσο (2η δραστηριότητα)  και εν συνεχεία κάνουν τη δραστηριότητα που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα Hotpotatoes. 

ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Πρακτική
Ελεγχόμενη Δραστηριότητα
Ο παραμυθάς παρακινεί τους μαθητές αξιοποιώντας το χάρτη της Ελλάδας και το φύλλο εργασίας να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι μαθητές εργάζονται σε τετραμελείς ομάδες

Καθοδηγούμενη δραστηριότητα
Α. Δημιουργία ποιήματος

«Μιας και ο φίλος μας ο Περίεργος κουράστηκε πολύ από αυτό το ταξίδι, λέω να παίξουμε λίγο με τις λέξεις- απευθύνει στους μαθητές το εξής ερώτημα-:
Αλήθεια παιδιά, αν ήσασταν μεταφορικό μέσο τι μέσο θα θέλατε να ήσασταν;

Αυτό το ερώτημα αποτελεί την αφόρμηση για την καθοδηγούμενη δραστηριότητα όπου οι μαθητές θα συνθέσουν ένα ποίημα με τίτλο: «Αν…..Θα». 
Στη συνέχεια προχωρούν στη σύνθεση του αεροπλάνου, ένα πολύ ωραίο ηλεκτρονικό παιχνίδι.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Παραμυθάς εκπαιδευτικός: Εγώ παιδιά αν ήμουν μεταφορικό μέσο θα ήθελα να ήμουν αεροπλάνο και να ταξίδευα γρήγορα. Τι λέτε πάμε να παίξουμε λίγο, αφού ο φίλος μας ο Περίεργος κοιμάται ακόμα; 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ: Ξέρω ένα αεροπλανάκι που τώρα μαθαίνει να πετάει. Θέλει να ταξιδεύει γρήγορα αλλά δεν προσέχει και συνέχεια χτυπάει. Εσείς θα το βοηθήσετε να ενώσει τα κομμάτια του, για να συνεχίσει το ταξίδι του. Κάθε φορά που θα βάζετε  ένα κομμάτι στη σωστή θέση το αεροπλανάκι θα σας  λέει, με τον τρόπο του , «ευχαριστώ». Όταν τελειώσετε ,θα το δείτε να πετάει ξανά! 


ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ


Παραμυθάς –Εκπαιδευτικός: Ο Περίεργος δεν έλεγε να ξυπνήσει, κοιμόταν, κοιμόταν… Η μητέρα του αποφάσισε να πάει να τον ξυπνήσει, γιατί έπρεπε να πάει στο σχολείο του.
Μητέρα: Ξύπνα, Περίεργε, ώρα για σχολείο.
Περίεργος: Μμ! Μαμά, αισθάνομαι πολύ κουρασμένος λες και ταξίδευα όλη νύχτα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ποπό! Τελικά ήταν όνειρο, δεν ήταν αλήθεια.  Όνειρο ήταν…
Μητέρα: Τι είναι αυτά που λες παιδί μου; Σήκω γρήγορα, θα αργήσεις!
Περίεργος: Όνειρο ήταν τελικά! Τι κρίμα!

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ

1. ΧΑΡΤΗΣ 1ης ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ


ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ
Κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή σας, αποσυμπιέστε και έπειτα παίξτε το παιχνίδι της αντιστοίχισης: Μέσα μεταφοράς.


ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου